Jobben i skånska företag har fortsatt att öka, även om tillväxten blivit alltmer koncentrerad till Malmö och sydvästra Skåne.

Arbetslösheten i Skåne har sedan coronapandemin faktiskt minskat snabbare än i övriga storstadslän. Idag ligger den på 8,2 procent i Skåne (statistik för april månad) vilket är den lägsta nivån sedan 2009. Ungdomsarbetslösheten har pressats ner till 9,3 procent och där måste vi tillbaka till sommaren 2008 för att hitta en lägre siffra. Regionens lägsta arbetslöshet finns i Lundaområdet och sydöstra Skåne. I ett nationellt perspektiv är dock arbetslösheten i Skåne fortfarande hög.

- En av de viktigaste delarna i analysen just nu är att arbetsmarknaden fortsatt står stark. Så länge hushållen har sina inkomster kvar finns en stabil grund för ekonomin här i regionen, trots ett försvagat konjunkturläge, säger Björn Ovander, bankchef på Sparbanken Skåne.

Inte desto mindre utmanas hushåll och företag idag av hög inflation, fallande reallöner och ekonomisk osäkerhet. Enligt beräkningar i Skånsk konjunktur har en vanlig skånsk familj i villa med två barn, bil och rörligt bolån fått uppleva hur kostnaderna ökat med 9 100 kronor per månad sedan september 2020.

Jämfört med hösten 2022, då elpriserna i Skåne var rekordhöga, har månadskostnaderna ändå minskat något för samma barnfamilj.

- Vi har sannolikt inte nått kulmen för hushållskostnaderna riktigt ännu, med tanke på att Riksbanken flaggat för fler räntehöjningar. Även om inflationen skulle ha passerat sin topp så innebär det inte att vi kan vänta oss sjunkande priser i mataffären. Inte heller ser vi att styrräntan kommer att falla tillbaka till de historiskt låga nivåer som varit under de senaste tio åren, säger Björn Ovander.

- För enskilda hushåll kan det ekonomiska läget vara ansträngt och många tvingas till omprioriteringar. De som drabbas allra hårdast är de som redan tidigare hade små marginaler i sin ekonomi. Rapporten visar att drygt en femtedel av invånarna i Sydsverige idag inte kan betala en oväntad räkning på 13 000 kronor inom en månad. Här är inflationen och särskilt de kraftigt höjda livsmedelspriserna en stor utmaning, säger Björn Ovander.

I skånska näringslivet pressas byggbranschen av svagare orderingång. Under 2022 påbörjades 6 000 nya bostadsbyggen i Skåne, vilket är ett fall med drygt 40 procent från 2021. Tydligast är nedgången i sydvästra Skåne, medan bostadsbyggandet ökade i Kristianstad och Hässleholm.

Även sällanköpshandeln har en osäker tid framför sig, då hushållen nu tvingas hålla igen i konsumtionen.

Fördjupningstemat i vårens rapportutgåva av Skånsk konjunktur är infrastruktur i Skåne. Analysen visar att 25 större infrastrukturinvesteringar i väg eller järnväg just nu är pågående eller beslutade i regionen, till ett sammanlagt värde om 19 miljarder kronor. Detta skapar möjlighet till ökad tillväxt och utvecklar arbetspendling, godstransporter och fritidsresor i Skåne.

Rapporten visar också att de två största infrastrukturprojekten, fyrspårig järnväg Malmö-Lund och dubbelspår Ängelholm-Maria station i Helsingborg, avslutas i slutet av året. Därefter går Skåne mot en period med betydligt färre investeringar i infrastruktur.

Här tar du del av rapporten Skånsk konjunktur i sin helhet

Se webbinariet om Skånsk konjunktur med våra experter 

 

Om Skånsk konjunktur

Skånsk konjunktur är en oberoende rapport om det ekonomiska läget i Skåne som ges ut av Sparbanken Skåne sedan 2018. Materialet är baserat på ett stort antal statistikkällor och kvalitativa intervjuer. Det belyser skånsk konjunktur i dimensionerna invånare och näringsliv – i såväl övergripande perspektiv som ner på delregion- och kommunnivå. Analysen produceras av Øresundsinstituttet och publiceras två gånger per år.