Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Räntor, priser och kurser
Händelser i livet
Samhällsengagemang

Red Glead Discovery

Red Glead Discovery

Läkemedelsutvecklaren som tagit världen med storm

När läkemedelsjätten AstraZeneca skulle flytta verksamheten från Lund till Göteborg, var det en handfull av de anställda som valde att inte flytta med sin arbetsgivare. De såg det istället som en sällsynt chans – möjligheten att starta eget. Så föddes Red Glead Discovery, läkemedelsutvecklaren som idag har sin kundbas över hela världen.

Namnet Red Glead Discovery är en sammanslagning av företagets faktiska verksamhet, Lead Discovery, och den äldre engelska benämningen för Röd glada, Skånes landskapsfågel. För bandet till Skåne är starkt.

– Vi ville göra en gärning för Skåne genom att bevara läkemedelskompetensen här. Och dessutom skapa arbetsmöjligheter för läkemedelsforskare, efter att AstraZeneca flyttat härifrån. Den regionala förankringen har alltid varit en viktig del av vår vision, säger Johan Evenäs, företagets VD.

Att skapa ett värde för Skåne är något de verkligen lyckats med. Från de sju grundarna, har Red Glead idag vuxit till att bli närmare 60 anställda. Och de blev tidigt ledande inom Lead Discovery i Skandinavien.

– Vi startade i en tid när den här sortens verksamhet förlades till lågkostnadsländer som Kina, Indien och Östeuropa. Vi fick höra att vi var duktiga men att det aldrig skulle funka. Ingen skulle köpa läkemedelstjänster från Sverige, det var helt enkelt för dyrt. Därför har förtroendet Sparbanken Skåne visat oss redan från början varit så värdefullt, berättar Johan.

De som siade om motgång visade sig lyckligtvis ha fel. Idag har Red Glead kunder över hela världen, med den största mängden business förlagd till Nordamerika. Framgången har kommit från att kavla upp ärmarna – och att ha en bra partner längs vägen.

– Från början hade vi faktiskt en annan bank. Men det samarbetet kändes inte helt rätt, och då föll valet på Sparbanken Skåne. Ända sen starten har vi känt att de funnits där för oss och trott på vår idé. Eftersom vi inte har några investerare i ryggen, har banken hjälpt oss. Med bra finansieringsavtal och stöttning längs vägen har vi kunnat öka vår försäljning. Idag omsätter vi 20 gånger mer än när vi startade 2011. Och har betydligt bättre ROI, fortsätter Johan.

Men det var inte bara finansieringslösningarna som var värdefulla. För Red Glead behövdes även globala muskler för att partnerskapet skulle falla på plats. Läkemedelsindustrins mecka ligger nämligen i Boston, USA.

– Att ha en bank som kan hantera internationella transaktioner var väldigt viktigt för oss. Vi ville inte behöva ha ytterligare en bank för den dagen vi började göra utlandsaffärer. Och idag finns våra kunder över hela världen. Sparbanken Skåne har hjälpt oss med det vi behövt för att hantera business på en internationell nivå. De är precis som oss: Ett regionalt företag, med en global komponent, avslutar Johan.