Hoppa till textinnehållet
Elever tittar på rök på Vattenhallen.

En dag på Vattenhallen Science Center

Skånska åttondeklassare får möjlighet till en upplevelse utöver det vanliga när Sparbanken Skåne i samarbete med sina ägarstiftelser bjuder in till en vetenskapsdag på Vattenhallen Science Center i Lund. Boka in en eller flera klasser för ett besök.

Anmälan är stängd

Anmälan till En dag på Vattenhallen för våren 2021 är stängd. 

Anpassningar pga covid-19

 • Med anledning av covid-19 och Folkhälsomyndighetens rekommendationer är upplägget anpassat och eventuella förändringar i programmet kan komma att ske.
 • Antalet platser är starkt begränsade och anmälan är stängd. 
 • Samåkning mellan klasser från olika skolor kan förekomma i undantagsfall. I dessa fall sitter en klass i främre delen av bussen och en i bakre. Som lärare ansvarar du för att klasserna går av en i taget och håller vederbörliga avstånd.
 • Tre olika teman gäller:

  Life Science – tyngdpunkt på kroppens mysterier. Eleverna kan bland annat mäta sitt blodtryck, testa augmented reality (AR), ultraljud, prova på titthålskirurgi och åka genom tomografen för att se hur kroppen ser ut inuti. De får också en interaktiv resa genom matsmältningssystemet samt en inblick i hur forskningsanläggningarna ESS och Max IV fungerar.

   

  Robotprogrammering – kretsar kring robotar och styrsystem. Eleverna lär sig grunderna i kodning och programmering via Kojo och genom givna kommandon styr och reglerar de robotar till att kunna utföra olika uppdrag. Eleverna får också träna problem lösning och lära sig programmera mikroprocessorn Micro:bit.

  Jorden & klimatet genom tiderna – tar avstamp i utställningen om jorden. Här får eleverna följa med på en klimatexpedition och se hur klimatet har förändrats genom tiderna. De tar reda på mer

  om klimatet med hjälp av en interaktiv jordglob, en isborrkärna som de undersöker och interaktiva jordklot som de dyker in i. Under besöket tittar de på goda exempel där expeditionen genom samarbete reflekterar över kolets betydelse för klimatet.

   

  I besöket ingår även en lustfylld resa ut i världsrymden i Vattenhallens eget planetarium. Varje besök varar 2,5 timme och innehåller flera praktiska laborationer.

 • Erbjudandet är kostnadsfritt och riktar sig till elever i årskurs 8 i Eslöv, Hässleholm, Hörby, Höör, Kristianstad, Kävlinge, Lund, Osby, Simrishamn, Sjöbo, Staffanstorp, Svalöv, Tomelilla, Ystad och Östra Göinge. Transport till Lund och guider på plats kostar inte något för deltagande skolor.

 • Anmälan för våren 2021 är som längst öppen till den 9 november 2020. 

  Du gör din intresseanmälan här

 • Varje besök varar 2,5 timme och innehåller flera praktiska laborationer. Vi kör ett förmiddags- och ett eftermiddagspass. Mellan 12-12.30 finns möjlighet att äta medhavd lunch, om så meddelats, i lokalerna. Vi bjuder på en frukt.

  Bussarna är försedda med säkerhetsbälten.
  Lärarens tillsynsansvar gäller under hela utflykten.
  Det händer att vi filmar och fotograferar under besöket i Vattenhallen. Det är därför viktigt att veta om vi har föräldrars tillåtelse att publicera bilder av eleverna på webb och i media.

 • Med anledning av covid-19 och Folkhälsomyndighetens rekommendationer är upplägget anpassat och eventuella förändringar i programmet kan komma att ske.

   

  Antalet platser är starkt begränsade och anmälan är öppen längst t o m 9 november.

   

  Samåkning mellan klasser från olika skolor kan förekomma i undantagsfall. I dessa fall sitter en klass i främre delen av bussen och en i bakre (50 persons-regeln följs). Som lärare ansvarar du för att klasserna går av en i taget och håller vederbörliga avstånd.

 • Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta, Sparbanksstiftelsen Finn och Sparbanksstiftelsen 1826 hyr Vattenhallen exklusivt för högstadieskolorna i bankens verksamhetsområde under utvalda tisdagar, onsdagar och torsdagar under vårterminen 2021.

  Förmiddagsgrupper:

  Bussen hämtar upp på skolan på morgonen för transport till Vattenhallen Science Center i Lund. Respektive klass får en guide som möter upp vid Vattenhallen och som därefter lotsar klassen genom spännande aktiviteter. Lunch intas på anvisad plats i lokalen mellan 12-12.30, om så meddelats. Tänk på att ni själva tar med mat och dryck. Besöket avslutas vid 12-tiden vilket innebär att ni bör vara tillbaka på skolan senast kl 14.


  Eftermiddagsgrupper:
  Bussen hämtar upp på skolan för transport till Vattenhallen Science Center. Respektive klass får en guide som möter upp vid Vattenhallen och som anvisar plats för att inta lunch mellan 12-12.30, om så meddelats. Tänk på att själva ta med mat och dryck. Efter lunch lotsar er guide klassen genom spännande aktiviteter. Besöket avslutas vid 15-tiden vilket innebär att ni bör vara tillbaka på skolan senast kl 16.30.

   

  Lärarens tillsynsansvar gäller under hela utflykten.

 • Frågor gällande bokning och busstransport:

  Lars Ström, 0708-69 05 53info@energy-travel.se.

   

  För praktisk information om innehållet: Stefan Zamudio, 0709-20 79 49, eller Rolf Niemann, 0705-83 04 43, på Vattenhallen Science Center.

   

  Frågor om projektet En dag på Vattenhallen Science Center:
  Helen Johansson, Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta,
  0416-20 30 42helen.johansson@sparbanksstiftelsenfof.se

 • En dag på Vattenhallen är ett projekt som Sparbanken Skåne med ägarstiftelser står bakom. Sparbanken Skåne stödjer föreningsliv, kultur och samhällsutveckling runt om i Skåne. Banken ägs till största delen av tre lokala Sparbanksstiftelser. Dessa tar även hand om vinstutdelning från banken och ser till att pengarna kommer samhället till godo. Med skolprojekten för elever i bankens verksamhetsområde vill vi uppmuntra och lyfta barn och ungdomar i Skåne. Deltagande är kostnadsfritt för skolorna.

 • Kontakta samordnare Lars Ström på 0708-69 05 53 eller .

   

  Om klassen blir förhindrad att delta och inte avbokar sin plats senast 10 dagar innan besöket debiteras en avgift på 3 000 kr/klass.