Hoppa till textinnehållet

Hej, vi hjälper dig gärna!

Välkommen att skriva din fråga nedan för att snabbt få svar på vanliga frågor. 

Ställ din fråga här

”Tänk att man kan hitta fina saker i jorden!”

Marken i Uppåkra döljer Skandinaviens största järnåldersby. 

Arkeologiskolan

Var med och gräv fram Skånes historia i Uppåkra! Under åkermarken i Staffanstorp vilar Uppåkra – en fornlämning som räknas till Skandinaviens största järnåldersbosättning. Elever i årskurs 5 får chansen att bli arkeologer för en dag och lära sig hur historien skapas genom fynd i marken.

 • I Sparbanken Skånes Arkeologiskola får eleverna prova på att vara arkeologer för en dag. Genom att bland annat gräva, tvätta och dokumentera fynden som de hittar i preparerade grävlådor kommer de att få genomföra samtliga steg som ingår för arkeologer. Här finns chansen att hitta riktiga fynd och vara med och bidra till Uppåkras historia – på riktigt!

  Under besöket kommer eleverna gå en guidad visning i Halvdans och Meias fotspår - karaktärerna ur Martin Widmarks böcker om Halvdan Viking. Visste du att Halvdan kommer från Uppåkra och Meia från Lund? Vandringen avslutas med ett besök i utställningen Underjorden.

 • Upplevelsedagen i Uppåkra är kostnadsfri och riktar sig till elever i årskurs 5 i Eslöv, Hässleholm, Hörby, Höör, Kristianstad, Kävlinge, Lund, Osby, Simrishamn, Sjöbo, Staffanstorp, Svalöv, Tomelilla, Ystad och Östra Göinge kommun.

 • Anmälan till vårens Arkeologiskola är nu stängd. 

   

  Du som har skickat in en intresseanmälan till Arkeologiskolan får först en bekräftelse på att du har gjort en intresseanmälan. Lite längre fram får du ett mail av samordnaren med ytterligare information vad som gäller ert besök. Bokningen är giltig först när du bekräftar ert deltagande via mail till  att uppgifterna stämmer.

 • Arkeolog som guidar på plats samt buss till och från anläggningen ingår i besöket som tar 2,5-3 timmar. Det finns ett förmiddags- och ett eftermiddagspass.

  Det finns möjlighet att äta medhavd lunch på plats om du väljer förmiddagspasset. 

   

  Ansvar och vistelsemiljö

  Lärarens tillsynsansvar gäller under hela utflykten. 

  Eftersom vi rör oss utanför en kyrkogård, gäller det att vi visar respekt gentemot anhöriga. Om det är en pågående ceremoni i kyrkan kommer vår personal att göra er uppmärksamma på detta. 

  Vi rör oss delvis på trafikerad väg och en parkering, därmed behöver ni ha extra uppsikt över era elever då vi rör oss till och från de olika aktiviteterna.


  Kläder

  Under besöket vistas vi mestadels utomhus och Arkeologiskolan innehåller blöta moment. Regnkläder, stövlar och oömma kläder rekommenderas. 

 • Så här är dagen upplagd
  Dagen delas upp i två pass med olika inriktning och grupperna körs samtidigt. Det gäller både för- och eftermiddagspassen.

   

  Förmiddagsgrupper

  Bussen hämtar upp på skolan på morgonen för transport till Uppåkra Arkeologiska Center. Respektive klass får en arkeolog som möter upp vid Uppåkra och som därefter lotsar klassen genom spännande aktiviteter. Ankomst till Uppåkra är kl 9.30 då eleverna har en stund för toalettbesök och rast. Grupp 1 har arkeologiskola mellan kl 9.40-10.35. Grupp 2 har guidad visning av fornlämningen där eleverna går i Halvdan och Meias fotspår, karaktärerna från Martin Widmarks senaste bok om Halvdan Viking ”Bland trälar och Gudar”. Det blir också ett besök i utställningen Underjorden. Därefter blir det 15 minuters paus och här finns tillfälle för fruktstund. Efter pausen byter grupperna aktivitet som pågår kl 10.50-11.50. Det finns möjlighet för lunch, för de skolklasser som vill under förmiddagen,

  kl 11.50-12.25. För de grupper som inte medtar lunch sker aktivitet på egen hand. Om önskemål finns lämnar arkeologerna gärna ut förslag på uppgifter. Tänk på att ni själva tar med mat och dryck. Det finns ingen möjlighet att värma sin mat. Besöket avslutas och bussen går hem kl 12.30.

   

  Eftermiddagsgrupper

  Bussen hämtar upp på skolan för transport till Uppåkra Arkeologiska Center. Respektive klass får en arkeolog som möter upp vid Uppåkra och som därefter lotsar klassen genom spännande aktiviteter. Ankomst till Uppåkra är kl 12.30 då eleverna har en stund för toalettbesök och rast. Kl 12.45 får grupperna en gemensam introduktion.
  Grupp 1 har arkeologiskola mellan kl 13.00-13.55. Grupp 2 har guidad visning av fornlämningen där eleverna går i Halvdan och Meias fotspår, karaktärerna från Martin Widmarks senaste bok om Halvdan Viking ”Bland trälar och Gudar”. Det blir också ett besök i utställningen Underjorden. Därefter blir det 15 minuters paus och här finns tillfälle för fruktstund. Efter pausen byter grupperna aktivitet som pågår kl 14.10-15.10. Besöket avslutas och bussen går hem kl 15.15.

 • Vi kan ta emot fyra klasser per dag med 25 elever per klass (max 28 elever). Vi tar emot två klasser på förmiddagen och två på eftermiddagen.

  I intresseanmälan anger ni om ni önskar ett för- eller eftermiddagspass. 

  För att underlätta planeringen och samordna busstransporten är vi tacksamma om skolor med mer än en intresserad klass koordinerar anmälan och anger det i Övrigt-fältet.

  För att vi på bästa sätt ska kunna planera ert besök får ni också gärna meddela om det finns elever som har funktionsvariationer.

 • Frågor gällande din bokning och busstransporten: Lars Ström, 0708-69 05 53info@energy-travel.se.

   

  För praktisk information om innehållet: Sofia Winge, 0734-29 53 53, eller Linda Spanier 0734-29 54 15 på Uppåkra Arkeologiska Center.

   

  Frågor om projektet Sparbanken Skånes Arkeologiskola: Malin Grotte, projektsamordnare Sparbanksstiftelsen Finn, 0709-50 21 31,

 • Om platsen ni besöker
  Bussen stannar vid Uppåkra Arkeologiska Center där vår personal möter upp och hänvisar er rätt till Sparbanken Skånes Arkeologiskola. Ni får därefter en stund för toalettbesök, rast och att lämna era väskor i ett tält. Efter en kort introduktion delas ni upp i två grupper/klasser och aktiviteterna sätter igång.

   

  Guidad visning 

  Vi går längs ett gångstråk i ett öppet åkerlandskap. Arkeologen går igenom vad de arkeologiska fynden kan berätta om järnålderns människor i Uppåkra. Förutsättningarna för dagen styr vad den guidade visningen innehåller. På några visningar kan ni se riktiga arkeologer som gräver och på andra får ni besöka en mindre kopia av ett speciellt hus som en gång stod i Uppåkra.

  För de klasser som har hunnit läsa boken ”Bland trälar och Gudar” av Martin Widmark, kommer vi delvis att prata utifrån karaktärerna Halvdan och Meia och hur bilderna och handlingen i boken överensstämmer med verklighetens Uppåkra.

   

  Underjorden 

  Utställningen Underjorden är inomhus i en källarlokal och här tar vi alla av oss skorna. I utställningsrummet har vi försökt skapa känslan av att man är omgiven av jordväggar. I ”jorden” kommer ni att se arkeologiska föremål som till exempel mynt och smycken. Vissa är äkta arkeologiska fynd, andra är kopior. I Underjorden tittar vi på en sju minuter lång film som visas över väggen i olika scener. Filmen handlar om olika Uppåkrafynd och hur de en gång kan ha hamnat i jorden. Filmen har en del ljudeffekter och vid ett tillfälle åskar det och blixtrar. Efteråt finns det tillfälle att titta och känna försiktigt på fynden.

   

  Arkeologiskolan 

  I Arkeologiskolan delas er klass in i sex olika lag. Innan ni börjar gräva, får ni en genomgång om vad som kommer att ske och vad ni behöver för att gräva som en arkeolog. Fynden samlar ni i plastlådor och arkeologen går runt och berättar om era fynd som ni hittar. Det finns både kopior och äkta fynd eftersom vi har lagt dit många av fynden. Det har vi gjort för att visa er vad som kan hittas i Uppåkra och hur man bäst gräver fram dem. Men eftersom det är jord från Uppåkra behöver ni vara extra noggranna eftersom nya arkeologiska upptäckter kan göras!

  Efter grävningen tvättar ni fynden. Ni får också se hur man sållar, det vill säga sprutar vatten på jorden för att lättare upptäcka små fynd som ni annars kan missa. Om förutsättningar finns den dagen ni är hos oss kan ni få prova på att sålla. Oavsett är det viktigt att ni har med er kläder som tål att bli blöta, eller ett extra ombyte.

  Vi avslutar Arkeologiskolan genom att tillsammans sammanfatta vad era upptäckter kan berätta om de som levde i Uppåkra för över 1000 år sedan.

 • Sparbanken Skånes Arkeologiskola är ett projekt som Sparbanken Skåne med ägarstiftelser står bakom. Sparbanken Skåne stödjer föreningsliv, kultur och samhällsutveckling runt om i Skåne. Banken ägs till största delen av tre lokala Sparbanksstiftelser. Dessa tar även hand om vinstutdelning från banken och ser till att pengarna kommer samhället till godo. Med skolprojekten för elever i bankens verksamhetsområde vill vi uppmuntra och lyfta barn och ungdomar i Skåne. Deltagande är kostnadsfritt för skolorna.

Anmälan är stängd

Anmälan till Sparbanken Skånes Arkeologiskola är stängd och det går inte längre att skicka intresseanmälan. 

Pedagogiskt material

Här hittar du pedagogiskt material som kan användas i samband med ert besök i Arkeologiskolan.