Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Räntor, priser och kurser
Händelser i livet
Samhällsengagemang

Därför har kvinnor ofta lägre pension

Hur kommer det sig att många kvinnor har lägre pensioner? Pensionssystemet gör ingen skillnad mellan kvinnor och män utan svaret ligger i lönekuvertet. Eftersom pensionen grundar sig på den inkomst man haft under hela livet har ofta kvinnor lägre pension eftersom de ofta tjänar mindre än män. 

Two women talking to each other while charging the electrical car

Kvinnor har i genomsnitt 30 procent lägre i pension än vad männen har om man ser till den totala pensionen för boende i Sverige. Ojämställdhet i arbetsliv och föräldraskap leder till ojämnställd pension och det beror på att pensionssystemet i huvudsak är utformat utifrån att hela livets inkomster räknas in i din framtida pension. Det gäller därför att vara medveten om hur du kan påverkar din framtida pension, vilka alternativ du har och vilka beslut du och din eventuella partner bör fundera igenom.

År 2022 var den genomsnittliga pensionen för kvinnor boende i Sverige ca 17 000 kronor per månad före skatt medan den var 24 200 kronor för män boende i Sverige.*

Vi listar några tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig att påverka din pension till det bättre.  

Så kan du förbättra pensionen

 1. Om det är möjligt, försök att jobba heltid, längre perioder av deltidsarbete ger lägre pension.

 2. Deltidsarbete under småbarnsår påverkar pensionen olika beroende på vilket tjänstepensionsavtal du har. Kolla upp vad som gäller på din arbetsplats. Om du lever i ett parförhållande kanske det är möjligt att dela på eventuellt deltidsarbete med din partner.

 3. Försök att jobba något eller några år längre. Varje år i arbete spelar roll och varje år du skjuter på att ta ut pensionen påverkar positivt.

 4. Spara privat till din pension. Försök börja så tidigt som möjligt. Placera gärna ditt pensionssparande i fonder, det ökar möjligheten till avkastning på ditt sparande. Se även över avgifterna, de spelar roll på lång sikt.

 5. Inkludera pensionen i den gemensamma ekonomin. För att jämna ut pensionerna i ett parförhållande kan ett alternativ vara att starta ett eget sparande till den av er som har en lägre inkomst. Viktigt att komma ihåg är att sparandet ska vara skrivet som enskild egendom i ett äktenskapsförord så att pengarna inte kan delas vid en eventuell skilsmässa.

 6. Om du och din partner är gifta kan den med högst inkomst föra över sin framtida premiepensionsrätt till dig som har lägre inkomst. Det är ett sätt för att kompensera att den ena har jobbat deltid eller varit föräldraledig en längre period. 

Tips om hur man får till ett ekonomiskt jämställt förhållande

 • Kom överens om hur just ni ska göra med er gemensamma ekonomi.

 • Tjänar ni olika mycket bör ni ta hänsyn till det. Den som tjänar mer kan till exempel stå för en större andel av utgifterna.

 • Ta även hänsyn till de mindre utgifterna. Spara kvitton under en period för att få en uppfattning om hur mycket det handlar om.

 • En gemensam ekonomi måste inte innebära att alla pengar går in på samma konto. Men ett gemensamt konto, kopplat till varsitt kort, för vardagliga inköp kan vara bra för att också få med alla mindre utgifter.

 • Försök att spara ihop till ett sparkapital du känner dig trygg med, en buffert att använda vid oförutsedda händelser eller ny livssituation. 

 • Försök att ha så låga fasta utgifter som möjligt.

 • Skaffa livförsäkringar som skydd för att säkra att du kan bo kvar i bostaden om din partner skulle gå bort.

 • Försök att undvika lån som inte är kopplade till någon säkerhet (ett bostadslån är exempel på ett lån som är kopplat till en säkerhet). Skulle du hamna i en ny livssituation kan sådana lån bli ansträngande att betala av på egen hand. 

 • Sätt dig in i hur sparandet fördelas vid separation, skilsmässa eller dödsfall. Förutsättningarna är olika om ni är gifta eller sambos, och om det finns barn och särkullbarn att ta hänsyn till. Genom att spara som enskild egendom eller lägga in så kallad förmånstagare kan man på olika sätt skydda sparandet.  

 • Pensionssparande bör ingå i ett hushålls gemensamma ekonomi om man tjänar olika mycket. Den som tjänar mer kan till exempel spara till den andra i dennes namn. Se också till att göra det sparandet till privat egendom för att skydda pengarna.

Illustration: Pensionens tre delar

Spara själv till pensionen

Pensionen som du får från staten och jobbet ger ungefär 70 procent av din månadslön i pension. Om du vill få mer så behöver du spara själv till pensionen. Kontakta oss i internetbanken så hjälper vi dig.

Prata pension med oss!

Vill du börja spara till pensionen, få råd om placeringar eller flytta din pension? Ring och prata pension med oss!

* Källa: Pensionsmyndigheten. 

Andra läste också

 • Pension - så funkar den och så kan du påverkar den

  Allmän pension, tjänstepension, premiepension – och eventuellt eget sparande. Så här funkar pensionssystemet och så kan du påverka hur stor den blir. 

  Så funkar pensionen
 • Privatekonomisk ordlista från A-Ö

  Om man inte är väldigt intresserad av ekonomi är det inte så konstigt att ekonomiskt lingo känns svårt att förstå. Men faktum är att alla de här orden kan ge dig koll på din ekonomi och förståelse för hur allt hänger ihop.

  Vi reder ut ekonomibegreppen