Ända sedan 1892 har den rikstäckande föreningen Friluftsfrämjandet uppmuntrat unga som gamla till att spendera mer tid i naturen. Genom lokalavdelningarna Blentarp-Sövde FF och Sjöbo FF får över tusen barn och ungdomar uppleva den skånska naturen och – inte minst – tämja den.

Föreningen arbetar utifrån de tre vildmarksmålen – skog, vatten och fjäll. Genom allt från kanotpaddling till övernattning utomhus, får barn och ungdomar lära sig att ta hand om sig själva.

- Redan när de är sju år får de hantera redskap som yxa och kniv. De lär sig paddla, ta hand om sin utrustning, laga mat. De får bada i isvak och vandra i fjällen, prova nya saker och utmana sig själva. De utvecklas enormt som individer, berättar Angelica Andersson, ordförande för Sjöbo FF.

Att få ut barn och ungdomar i naturen är stommen i verksamheten. Men föreningen vill möjliggöra friluftsliv för alla, även de som inte är medlemmar. Därför engagerar de sig i att bland annat ploga is för skridskoåkning och underhålla mountainbikebanor – som allmänheten kan nyttja.

- Vi vill få ut folk i naturen. Inom föreningen erbjuds det dessutom gemenskap och ett socialt utbyte. Det finns ingen rivalitet bland medlemmarna, det handlar om att alla ska kunna delta utifrån sina förmågor. Om någon inte klarar av att hålla samma takt som resten, så anpassar sig gruppen. Man får lära sig ta hänsyn till andra, fortsätter Angelica.

För att kunna delta i aktiviteterna ute i naturen är utrustningen A och O. För föreningen är det viktigt att det inte ska bli ett ekonomiskt hinder, och försöker därför tillhandahålla det som behövs. Genom ett tidigare stöd från Sparbanken Skåne köptes ordentliga ryggsäckar in till ungdomarna att låna när de skulle vandra i fjällen.

- Alla har inte råd att investera i en bra ryggsäck inför fjällturen. Så nu kan alla som vill låna en ryggsäck som sedan går vidare till nästa. Huvudmålet är att barn och ungdomar ska vara utomhus och röra på sig. De mår bra av det. Det är en annan stämning i skogen. Vi är inte fria från den, men hetsen kring utseende eller märkeskläder avtar. Barnen kan slappna av lite mer och leka, även de äldre, berättar Roger Lindgren, ordförande för Blentarp FF.

Stödet till det lokala föreningslivet blir möjligt tack vare sparbanksidén, där en bärande del är att vinst från bankrörelsen som inte behöver stanna för att trygga bankens framtid ska kunna återföras till olika utvecklingsprojekt i samhället.

- Tillsammans med våra ägarstiftelser har vi en unik möjlighet att låta vinst från banken stanna lokalt och göra nytta för samhället. Vi behöver ett starkt föreningsliv i Skåne och här kan vi som sparbank göra en verklig skillnad. Vi ser ett behov av extra stöttning och utökar därför våra investeringar i föreningslivet nu i höst, säger Gabriella Nilsson, kontorschef på Sparbanken Skåne.

Att bedriva friluftsverksamheten tarvar många frivilliga insatser. Varje ledare måste ha utbildning inom friluftsliv, som beroende på område kan variera från ett par dagar till flera veckor lång. Men att ha engagerade och kunniga ledare är ett måste för att barnen och ungdomarna ska kunna delta i alla de aktiviteter föreningen erbjuder.

- Utdelningen kommer att användas till att fokusera på ledarna, framförallt våra unga. De är jättevärdefulla för barnen som får förebilder och något att sträva efter. Genom att investera i dem, kan vi skapa bättre förutsättningar för barn och ungdomar att fortsätta utvecklas utomhus under årets alla säsonger, avslutar Roger.