Det finns få platser utöver hemmet som har förmågan att skapa samma slags trygghet. Innebandyföreningen Röke IBK i Hässleholm är en av dem, där lagspelet skapat en stark sammanhållning mellan medlemmar och ledare oavsett ålder och bakgrund.

Röke IBK i Hässleholm har sedan starten i slutet på 80-talet spelat en stor roll i lokalsamhället. Träningshallarna fylls varje vecka med barn och ungdomar som tillsammans med ledare och lagföräldrar gör Röke IBK till den familjära föreningen den är.

- Vi kallar oss själva för Rökefamiljen. För det är precis vad vi är. Våra seniora spelare engagerar sig i våra yngre. Ledare och föräldrar engagerar sig i föreningen och hela föreningen har en uppfostrande roll. Vi ska naturligtvis utveckla duktiga innebandyspelare men vi är samtidigt med och formar framtidens vuxna samhällsmedborgare. Rökefamiljen handlar om att skapa trygghet och gemenskap, berättar Sara Dahlberg, föreningens ordförande.

Sara, som arbetat inom socialtjänsten i många år, vet vikten av att engagera barn och ungdomar i föreningslivet. Framförallt de som kommer från utsatta områden och situationer, där tillhörighet i en förening fungerar som en förebyggande insats för att inte hamna snett senare i livet.

- Att ingå i föreningslivet ger så mycket tillbaka. Det skapas en stark gemenskap utifrån att dela något. Jag drivs av att se hur viktigt det är för barn och ungdomar, att få vara en del av en förening. Att se både spelare och ledare utvecklas. Jag tror min yrkeserfarenhet och glädjen av att se andra växa är det som gör att jag engagerar mig, förklarar Sara.

Rökefamiljen är måna om att alla som skulle vilja prova på sporten, får möjligheten att göra det. Därför genomförs satsningen Skolinnebandy, där lågstadieelever får chansen att spela på gympalektionen, tillsammans med spelare och ledare från föreningen. Att just de unga spelarna är en hjärtefråga för Röke IBK råder det inget tvivel om. Därför kommer extrautdelningen från Sparbanken Skåne att investeras i föreningens ungdomsverksamhet. Det kan bli allt från en extra cup för ungdomslagen till träningsmaterial – för Röke är det naturligt att stödet går tillbaka till ungdomarna.

- De är föreningens framtid. Det är viktigt för våra yngre spelare att ha en framtidsbild, att känna ”Dit vill jag komma”. Därför riktas stödet mot ungdomarnas utveckling, förklarar Sara.

Stödet till det lokala föreningslivet blir möjligt tack vare sparbanksidén, där en bärande del är att vinst från bankrörelsen som inte behöver stanna för att trygga bankens framtid ska kunna återföras till olika utvecklingsprojekt i samhället.

- Tillsammans med våra ägarstiftelser har vi en unik möjlighet att låta vinst från banken stanna lokalt och göra nytta för samhället. Vi behöver ett starkt föreningsliv i Skåne och här kan vi som sparbank göra en verklig skillnad. Vi ser ett behov av extra stöttning och utökar därför våra investeringar i föreningslivet nu i höst, säger Helen Göransson, bankchef på Sparbanken Skåne.

För att föreningens ungdomar ska kunna fortsätta utvecklas, krävs resurser. Alla som engagerar sig i föreningen, från ledare till föräldrar, är helt ideella och avgörande för föreningens framtid. Mottot Delaktighet skapar engagemang vittnar om varför den ideella kraften vuxit sig så stor. Inom föreningen får nämligen alla vara med och påverka.

- Vårt arbete kräver enormt mycket ideell kraft, och där har vi ett fantastiskt engagemang från lokalsamhället, från det lilla till det stora. Men utan hjälp med finansiering kan vi inte ro vår verksamhet i land. Det kostar mycket pengar att driva en förening. Därför är stödet från sparbanken så otroligt viktigt, avslutar Sara.