Under 2024 delas 250 Skånes Idrottsledarstipendier ut till idrottsledare som engagerar sig i barn- och ungdomsidrotten i Skåne. Vi hyllar ledarna eftersom de har stor betydelse för samhällsutvecklingen. I år har vi extra fokus på unga ledare och bakom stipendierna står Sparbanksstiftelserna i Skåne tillsammans med RF-SISU Skåne. Här är några av 2024 års idrottsledarstipendiater.
Agnes Nilsson, GK Splitt, Ystad
Agnes Nilsson, 14 år, gymnast och idrottsledare i föreningen GK Splitt överraskades på gymnastikträningen i Ystad med Skånes Idrottsledarstipendium 2024. Föreningen nominerade henne för hennes positiva ledarskap för barn mellan 6 och 9 år.
- Jag blev helt chockad! På vår träning stod det en person från Sparbanken Skåne och berättade att jag skulle få stipendiet. Det känns såklart väldigt bra, jag har jobbat mycket för föreningen och är stolt över det jag gjort här. Men det är många unga ledare i vår förening som förtjänar detta lika mycket som jag. Stipendiet visar att föreningen uppskattar att vi gör så mycket i ung ålder, säger Agnes Nilsson.
Agnes har själv tränat gymnastik sedan hon var mycket liten och under våren ska hon bland annat tävla med sitt lag i USM. För några år sedan fick hon möjlighet att prova på att vara ledare för barngrupper och fastnade direkt. Sedan ungefär två år tillbaka tränar hon två barngrupper flera gånger i veckan där en av grupperna har upp mot 30 barn.
- Det bästa med att vara ledare är att få se barnen ha kul tillsammans samtidigt som de lär sig nya saker. Alla barn utvecklas på deras eget sätt och det är superkul att följa! Som ledare lär vi också känna dem väl, vi kommer så nära gymnasterna.
Agnes vill fortsätta engagera sig som ledare i föreningen. Hon lägger mycket tid på att planera träningarna på bästa sätt tillsammans med kompisar som också är ledare. Utmaningen menar hon är att lägga upp det så att alla gymnaster är i rörelse samtidigt och att skapa riktigt roliga träningar.
- Jag vill fortsätta vara ledare och se gymnasterna växa. I framtiden hoppas jag också kunna träna äldre grupper, säger Agnes Nilsson.
Isak Dahl, Lödde Kanotklubb, Löddeköpinge
Isak Dahl är 18 år och fastnade helt för sporten kanot för ungefär sju år sedan när det fanns en möjlighet att prova på. Sedan dess har han lagt många timmar i veckan på att träna, i perioder även elitsatsat. Nu tilldelas han Skånes Idrottsledarstipendium för hans engagemang som ledare i föreningen där han gått flera ledarutbildningar och hjälper till på träningar som exempel kanotskolan för nybörjare men också som ledare på landslagsläger för ungdomar.
- Jag har gått flera ledarutbildningar och har insett att det nästan är roligare att vara ledare än att paddla själv! Det roliga med att vara tränare är att se alla man tränar ha kul och hjälpa dem att bli bättre och lyckas bygga upp en riktigt härlig stämning, säger Isak Dahl.
I sommar finns det planer på att han ska hjälpa till och träna dem mellan 12-15 år och det finns önskemål att han ska ta över som tränare i den gruppen han själv tränar i. Isak är också träningsansvarig för ungdomslandslaget där han är med i arbetet att ta fram vilka kanotister som ska vara i landslagsgruppen och tävla internationellt. Till sommar tar han studenten och efter det ser han gärna att han kan gå fler utbildningar i ledarskap.
- Jag är ledare framförallt för att jag själv tycker att det är väldigt roligt och visste inte alls vad ordföranden i vår förening ville när han ringde mig och berättade att jag fått stipendium, konstaterar en förvånad Isak.
Emma Wass Olsson, C4 Thaiboxningsklubb, Kristianstad
Emma Wass Olsson, snart 25 år, brinner för barn och unga i föreningen C4 Thaiboxningsklubb i Kristianstad och hon har ett gediget engagemang för föreningens verksamhet. Hon är på plats i föreningslokalerna i stort sett alla dagar i veckan, leder barngruppen och coachar andra unga som vill prova det som hon en gång fastnade för – att leda andra. 2024 får hon Skånes Idrottsledarstipendium.
- Jag blev jätteglad för stipendiet. Jag tror att anledningen varför jag får det är att jag är närvarande och har relationsbyggandet i hjärtat. Jag skapar en trygg plats för barn och unga och jag gör det med kärlek, det är fantastiskt roligt! När man jobbar ideellt ser man inte alltid själv vad man faktiskt gör, så det är viktigt att bli påmind om det genom att få bekräftelse som ledare, säger Emma Wass Olsson.
Hon menar att på just C4 Thaiboxningsklubb är det inte bara sporten som är lockar utan också den goda stämningen som råder med högt i tak och en familjär ton. Precis som många andra åker hon till träningslokalerna fast att hon inte alltid själv ska träna eller leda andra. Emma tränar barn mellan 8 och 12 år, har inspirerat fler tjejer att våga träna thaiboxning och så coachar hon andra unga ledare i ett projekt där man vill integrera fler unga från utsatta områden att hitta gemenskapen och glädjen i idrott och föreningsliv.
- Jag brinner för barn och unga. Jag tycker att de ger mig så mycket tillbaka och det är häftigt att se de stora förändringarna som sker träningsmässigt från att vara nybörjare och bara några veckor senare våga ta plats och även se dem växa som personer utanför träningslokalen. Jag har bra kontakt med många föräldrar som vittnar om att de märker stor positiv skillnad på deras barn efter att de började träna thaiboxning hos oss, säger Emma Wass Olsson.
Har du några planer framåt?
- Jag ska resa till Thailand och träna thaiboxning i fem veckor. Så mina stipendiepengar kommer gå till det så jag lär mig ännu mer inom sporten och som ledare, avslutar hon.