Agnes Nilsson, GK Splitt, Ystad

Agnes Nilsson, 14 år, gymnast och idrottsledare i föreningen GK Splitt överraskades på gymnastikträningen i Ystad med Skånes Idrottsledarstipendium 2024. Föreningen nominerade henne för hennes positiva ledarskap för barn mellan 6 och 9 år.

- Jag blev helt chockad! På vår träning stod det en person från Sparbanken Skåne och berättade att jag skulle få stipendiet. Det känns såklart väldigt bra, jag har jobbat mycket för föreningen och är stolt över det jag gjort här. Men det är många unga ledare i vår förening som förtjänar detta lika mycket som jag. Stipendiet visar att föreningen uppskattar att vi gör så mycket i ung ålder, säger Agnes Nilsson.

Agnes har själv tränat gymnastik sedan hon var mycket liten och under våren ska hon bland annat tävla med sitt lag i USM. För några år sedan fick hon möjlighet att prova på att vara ledare för barngrupper och fastnade direkt. Sedan ungefär två år tillbaka tränar hon två barngrupper flera gånger i veckan där en av grupperna har upp mot 30 barn.

- Det bästa med att vara ledare är att få se barnen ha kul tillsammans samtidigt som de lär sig nya saker. Alla barn utvecklas på deras eget sätt och det är superkul att följa! Som ledare lär vi också känna dem väl, vi kommer så nära gymnasterna.

Agnes vill fortsätta engagera sig som ledare i föreningen. Hon lägger mycket tid på att planera träningarna på bästa sätt tillsammans med kompisar som också är ledare. Utmaningen menar hon är att lägga upp det så att alla gymnaster är i rörelse samtidigt och att skapa riktigt roliga träningar.

- Jag vill fortsätta vara ledare och se gymnasterna växa. I framtiden hoppas jag också kunna träna äldre grupper, säger Agnes Nilsson.  

Isak Dahl, Lödde Kanotklubb, Löddeköpinge

Isak Dahl är 18 år och fastnade helt för sporten kanot för ungefär sju år sedan när det fanns en möjlighet att prova på. Sedan dess har han lagt många timmar i veckan på att träna, i perioder även elitsatsat. Nu tilldelas han Skånes Idrottsledarstipendium för hans engagemang som ledare i föreningen där han gått flera ledarutbildningar och hjälper till på träningar som exempel kanotskolan för nybörjare men också som ledare på landslagsläger för ungdomar.

- Jag har gått flera ledarutbildningar och har insett att det nästan är roligare att vara ledare än att paddla själv! Det roliga med att vara tränare är att se alla man tränar ha kul och hjälpa dem att bli bättre och lyckas bygga upp en riktigt härlig stämning, säger Isak Dahl.

I sommar finns det planer på att han ska hjälpa till och träna dem mellan 12-15 år och det finns önskemål att han ska ta över som tränare i den gruppen han själv tränar i.  Isak är också träningsansvarig för ungdomslandslaget där han är med i arbetet att ta fram vilka kanotister som ska vara i landslagsgruppen och tävla internationellt. Till sommar tar han studenten och efter det ser han gärna att han kan gå fler utbildningar i ledarskap.

- Jag är ledare framförallt för att jag själv tycker att det är väldigt roligt och visste inte alls vad ordföranden i vår förening ville när han ringde mig och berättade att jag fått stipendium, konstaterar en förvånad Isak.