Hoppa till huvudinnehåll

Skola bjöd in Friends för att bryta gränser – sparbanksstöd för gemenskap

På Sköndalsskolan i Löddeköpinge arbetar man skolövergripande under läsåret. Årets tema är barnkonventionen och på skolan skapar de två schemabrytande dagar för att göra något utöver det vanliga i undervisningen. En av aktiviteterna är ett besök av barnrättsorganisationen Friends med ambitionen att bryta gränser på skolan och hitta gemenskap mellan eleverna på mellanstadiet. Föreläsningen blev möjlig genom stöd från Sparbanken Skånes ”Positiva projekt”.

På mellanstadiet på Sköndalsskolan visade enkätundersökningar att elever ville ha bättre arbetsro i skolan och att det fanns ett behov av att träna på hur eleverna bemöter varandra. Skolan tog därför kontakt med Friends som kunde erbjuda en workshop om barnkonventionen och om vilka rättigheter och skyldigheter barn har för att det ska bli en bra arbetsro.

-  Att skapa en bättre gemenskap i skolan är såklart ett arbete som måste göras kontinuerligt, det löser man inte på två dagar, men vi tänker att detta är en del i att stärka vi-känslan på skolan. När vi arbetar schemabrytande brukar det vara uppskattat och mycket positivt för både oss och eleverna. Det blir något de minns längre fram, säger Marie Backman Hedin, speciallärare på skolan som ansökte om stöd genom Positiva projekt.

Genom Sparbanken Skånes Positiva projekt kan grundskolor i bankens verksamhetsområde få hjälp med finansiering av aktiviteter utanför ordinarie verksamhet som innebär något positivt för eleverna. Det kan handla om satsningar som främjar demokrati, bidrar till en bättre psykisk hälsa eller tar eleverna ut i naturen.

Vad är värdet för er skola att kunna genomföra ert Positiva projekt?

- Framför allt handlar det om att binda samman eleverna i olika åldrar. Vi har pratat länge om att vi behöver blanda klasser mer men det har varit svårt att få till det. Men genom schemabrytande dagar kan olika åldrar mötas och vi kommer bort från ”vi och dem-känslan”. De äldre eleverna får vara förebilder och lära sig mer om vad det innebär. Det är viktigt att prata om respekt för varandra och bemötandet och att alla ser sin del i det hela, säger Marie Backman Hedin.

Marie Backman Hedin menar att ämnet är viktigt dels för att samhället har förändrats över tid och att det generellt är en annan miljö idag i skolan än för tio år sedan. Runt 200 mellanstadieelever på skolan fick ta del av föreläsningen med Friends under våren 2025.

- Stödet från Sparbanken Skåne är en förutsättning för att detta kunde bli av, de pengarna finns inte i skolverksamheten. Vi har även tidigare fått ta del av stöd från banken till andra positiva satsningar, säger Marie Backman Hedin.

Positiva projekt blir möjligt genom sparbanksidén som handlar om att banken ska finnas till för att stötta samhället och människorna i området där banken verkar. Varje år investerar banken delar av överskottet i samhällsutvecklande projekt och initiativ inom bland annat lärande, kultur och idrott.

Elever som sitter på golvet och lyssnar på en person som talar i an aula.

Positiva projekt

Vill din skola gemomföra ett Positivt projekt? Inför läsåret 2025/26 prioriterar vi hållbara projekt som genomförs i skolans närmiljö. Vi ser gärna satsningar som främjar demokrati eller bidrar till en bättre psykisk hälsa. Erbjudandet om att ansöka om medel till Positiva projekt riktar sig till grundskolor i Sparbanken Skånes verksamhetsområde. Ansökningsperioden är 15 augusti-15 september.