Skola i Teckomatorp satsar på mer rörelse genom After school
På Parkskolan i Teckomatorp har det skapats ett projekt som kallas After school där elever får rörelsepass tre gånger i veckan efter skoltid – alldeles gratis. Satsningen har blivit populär bland barnen och möjliggörs tack vare stöd av Sparbanken Skånes Positiva projekt.
Positiva projekt handlar om att grundskolor i bankens verksamhetsområde kan söka finansiering till aktiviteter utanför ordinarie verksamhet som innebär något positivt och utvecklande för elever. På Parkskolan har bankens stöd gjort att rektorn Tonny Glantz kunnat förverkliga en idé som han tog med sig från en tidigare skola.
Vad innebär projektet After school?
- Vi har rörelsepass tre gånger i veckan, två pass med rörelseaktivitet och ett pass med fotboll, för alla elever som vill i årskurs 2 till 6. Efter skoldagen samlas intresserade barn för en timmes pass och ett lättare mellanmål. Det är vår fritidspedagog som håller i det men After school är öppet även för de som inte går på fritids. På passen är runt 30-40 personer med vilket är jättekul!
Varför är det ett bra projekt tycker du?
- Vi vuxna måste ha ett folkhälsoperspektiv så att vi har välmående och pigga barn, det får vi genom rörelse. Det blir en vinning både för deras hälsa och för prestationen i skolarbetet. Av de tre pass vi har ser vi att rörelsepassen är absolut viktigast eftersom det lockar barn som kanske annars inte naturligt söker sig till en idrott på fritiden. På fotbollspasset har vi också hjälp av en representant från fotbollsklubben TSK (Teckomatorps Sportklubb).
Hur kommer det sig att ni har fotboll som en av aktiviteterna?
- Vi har ett bra samarbete med fotbollsklubben TSK som har liknande projekt för högstadieelever efter skoltid. Tillsammans vill vi hjälpas åt för hela samhället Teckomatorp, där tänker vi lika. Vi vill bidra till att Teckomatorp ska vara ett bättre ställe att bo på. Kanske gör vår After school att eleverna kommer i kontakt med fotboll och blir en inkörsport för att spela eller vara med i deras verksamhet när de är äldre?
Vad har ni kunnat göra för stödet ni fått från banken?
- Att vi faktiskt kunde genomföra detta överhuvudtaget läsåret 2024/2025. Jag som rektor kan känna att vi kan göra det utan att det går ut över något annat i budgeten som behöver prioriteras. Stödet från banken går till vår fritidspedagogs tid och en del av projektets mellanmål. Det är guld att den här möjligheten finns! Det finns så många idéer ute på skolor generellt men ofta landar nog många tyvärr i att de inte har möjligheten på grund av skolans budget.